De Flatcoated retriever

De flatcoated retriever: Een vrolijke, zelfzekere en actieve hond van middelmatige grootte, met een intelligente uitdrukking, die kracht toont zonder bruutheid en snelheid uitdrukt zonder iel te zijn. In ruime mate begiftigd met natuurlijke jachthond capaciteiten, optimisme en vriendelijkheid die door enthousiaste staartactie wordt aangetoond.
Deze eigenschappen maken van de flatcoat en werkhond die ook perfect kan passen in een actief gezin met kinderen.
Er zijn 3 kleurvarianten bij de flatcoat:"zwart, bruin of leverkleur en geel." De gele kleur wordt als fout gezien (en beoordeeld) volgens de rasstandaard en komt dus zelden voor.
Indien je meer wilt weten over de Flatcoated retriever kan je hier meer informatie vinden over de geschiedenis van het ras, de rasomschrijving en de rasstandaard.

Geschiedenis van het ras

Voor de Flatcoated retriever begon het allemaal in Engeland. Ze werden gebruikt om aangeschoten en/of dood wild te apporteren.

Het was heel belangrijk dat het vriendelijke en sociale honden waren omdat op jachtdagen veel honden met elkaar in aanraking kwamen. Bramen, brandnetels en water mochten geen opstakel vormen voor de honden. Moed en uithoudingsvermogen waren dus nodig.

flatcoated retriever in het water De belangrijkste voorouders van de Flatcoated retriever zijn waarschijnlijk de St. Johns Dog, Pointers, Setters en wat Spaniëlvariëteiten. Door het steeds selecteren van de kruisingen kreeg men een hond die een goede neus had, graag apporteerde en te water ging.

De Wavy-coated retriever, ontstaan uit de kruisingen, samen met de Curly-coated retriever, werd door zowel nobelen als jagers gebruikt. Precies deze Wavy-coated retriever is de voorloper van onze Flatcoated retriever. De plattere (Flat) vacht is waarschijnlijk ontstaan nadat men er rond 1890 Collies bij infokte.

Rond de jaren 1900 was het Mr. S.W. Shirley en later ook Mr. Reginald Cooke die de verdere ontwikkeling van de Flatcoat op zich namen. De goede kwaliteiten van deze honden zorgde ervoor dat tot aan de 1ste Wereld Oorlog de Flatcoated retriever de meest populaire retriever was. Daarna daalde het aantal Flatcoats snel, terwijl de Labrador- en Golden retriever steeds bekender werden.

Dankzij de inzet van een aantal fokkers, die de Flatcoated retriever trouw bleven, kunnen we tot op heden genieten van een fantastische retriever die dolgraag voor en met zijn baas werkt en er goed uitziet ook.

Bron: Wikipedia + Retrieverclub

Rasomschrijving

De Flatcoated Retriever is een eerlijke, aanhankelijke hond, die zich in de omgang met de mens plezierig gedraagt. De Flatcoat is intelligent, vriendelijk, evenwichtig, wil graag werken voor zijn baas, volgzaam, trouw, maar soms ook een tikje eigenwijs, dol op zwemmen en heeft een groot aanpassingsvermogen. De meeste honden van dit ras zijn niet zo waaks en blaffen weinig.

De flatcoat is een jacht- water- en gezinshond. In het veld gedragen zij zich bijzonder actief en zijn veel sneller dan bijvoorbeeld de Golden en Labrador Retriever, wat tot gevolg heeft dat zij voor de jacht dan ook iets moeilijker zijn af te richten. Daarentegen maken zijn goede neus, zijn zwemlust, zijn passie voor jacht en zijn snelheid de Flatcoated Retriever welhaast tot een ideale apporteur.

Alle honden moeten rechtlijnig worden opgevoed, maar de één heeft een dergelijke begeleiding harder en langer nodig dan de ander. De Flatcoat behoort tot het soort dat lang onvolwassen blijft en dat door een rustige, consequente opvoeding zelfvertrouwen moet krijgen. De meeste honden zijn op de leeftijd van anderhalf jaar al aardig 'fatsoenlijk', maar de Flatcoat kan zich echter op die leeftijd nog puppyachtig gedragen. Hij is slim, en hij weet best wel wat er van hem wordt verwacht, maar hij kan de diverse verleidingen nog niet weerstaan. Het is zo leuk om door te rennen als je wordt geroepen, en waarom zou je steeds die dummy terugbrengen als je er leuk mee kunt spelen. Als hij zijn dag heeft, kan hij op een apporteerproef briljant apporteerwerk laten zien, maar als hij zijn zinnen heeft gezet op andere dingen, dan laat hij het wel eens afweten. De Flatcoat heeft meestal nog ruim een jaar meer nodig om een enigszins vergelijkbare mate van betrouwbaarheid in zijn werk te krijgen als de andere Retrievers.

De omgang met soortgenoten en andere huisdieren stuit nooit op problemen en ook voor kinderen zijn de honden betrouwbare speelkameraadjes, mits de kinderen de hond niet pesten. In mijn inziens komt de Flatcoat het meest tot zijn recht, wanneer de eigenaar de bereidheid heeft om iets met zijn hond te gaan doen. Gedrag en gehoorzaamheidscursus zijn daartoe geschikt. Het gaat er vooral om dat u uw hond in de gelegenheid stelt om zijn 'Will to please' aan u te tonen.

Rasstandaard

De Flatcoated retriever rasstandaard is een verzameling van specifieke kenmerken die de ideale flatcoated retriever beschrijven. Deze standaard wordt gebruikt om een individueel dier te beoordelen waarbij afwijkingen als fouten worden gezien. Voor honden worden de rasstandaarden bijgehouden door de Fédération Cynologique Internationale (FCI)

FCI rasstandaard (English)
FCI rasstandaard (Nederlands)